Године 2021. се навршава двадесет година од упокојења наше истакнуте црквене личности – др Саве Вуковића, Епископа шумадијског (1977-2001). Тим поводом, Издавачка установа Епархије шумадијске „Каленић“ објавила је публикацију Владика шумадијски Сава Вуковић, Споменица 2001-2021.

Ова, по свему, репрезентативна Споменица, обухвата пет целина, праћених мноштвом фотографија и илустрација, кроз које се приказује рад овог знаменитог архијереја друге половине XX века. Како би читалац стекао целовиту слику о Епископу Сави, галерије фотографија настоје да хронолошки прикажу његову делатност – почев о најранијих дана па све до упокојења. Такође, ради лакшег разумевања појединих делова, уредник Споменице професор Негослав Јованчевић давао је кратка објашњења, смештена у угласте заграде.

У уводној речи, Његово преосвештенство Господин Јован, Епископ шумадијски, нагласио је велику прегалачку делатност блаженопочившег Владике Саве који је као чувар ризнице Предања хришћанске Цркве настојао да на сваком месту проповеда реч Јеванђеља. Као његов наследник на катедри Источноамеричке и канадске епархије, Епископ Јован је истакао да је траг Владике Саве на Америчком континенту помогао да се тамошња црквена заједница што више учврсти.

Прва целина обухвата текстове који су потписани под именом Рајка Обрадовића. Ко је он? Будући да се време настанка часописа Епархије шумадијске поклапа са временом чија је идеологија бурно потресала Српску Цркву, јављали су се многи непријатни гласови против развоја овог црквеног гласила. Знајући да ће доста младих читалаца у својим рукама имати Каленић, Владика Сава је настојао да пошаље и своју реч, остајући анониман. Управо са том намером, пишу се и објављују прилози Рајка Обрадовића који ће сада први пут бити читани са свешћу ко је њихов прави аутор.

Остале целине подразумевају текстове владике Саве, који због своје скрајнутости нису добили заслужену пажњу, затим преписку са другим епископима Српске Цркве (тадашњи Патријарх Герман, затим Митрополит Дамаскин Грданички, Епископ жички Василије Костић, горњокарловачки Симеон Злоковић, рашко-призренски Павле, шабачковаљевски Јован Велимировић), фотогалерију и говоре на сахрани упокојеног Епископа Саве, као и прилоге које су слали пријатељи и сарадници Владике и који су настојали да што верније прикажу његову делатност.

Лазар Марјановић
lazaros.marjanovic@gmail.com