Књига оца Александра Шмемана „Литургија смрти и савремена култура“ представља драгоцен извор тумачења обреда православног опела. Међутим, познато је да приступ оца Александра не подразумева само једнострано излагање типика и чињеница, већ тумачећи поредак православног опела, он говори о дубљем односу живота и смрти. Сваки елемент овог последовања (псалам 118, тропари по непорочним, Јеванђеље, Апостол, прокимен...) кроз историјски развој мењао је своју употребу и позицију, док је се поједини појављују тек у нашем времену. Тим променама у типику свакако доприноси историјски контекст, који отац Александар покушава да представи јасније својим студентима.

Књига није писана директно од стране оца Александра, већ представља његова предавања упућена студентима академије Светог Владимира у Америци. Свештеник Кипријан Хачион који је прекуцао и редиговао ова предавања каже: „У оквиру споменутог семинара, отац Александар је одржао четири предавања на тему 'Литургија смрти'. Прво предавање, 'Развој хришћанских погребних обреда', представља увод и садржи доста материјала који се касније понављају и подробније обрађују у преосталим излагањима - 'Сахрана: обреди и обичаји', 'Молитве за умрле' и 'Литургија смрти и савремена култура'“.

 С обзиром на једноставан и пријемчив садржај, ову књигу могу читати и верници који немају формално богословско образовање и не располажу стручним теолошким терминима.

 

Лазар Марјановић