Menu
Your Cart

Православље и модерност - Др Зоран Крстић

Православље и модерност - Др Зоран Крстић
Распродато
Православље и модерност - Др Зоран Крстић

Број страна: 241
Писмо: Ћирилица

Основна тема којом се, директно или индиректно, баве готово сви текстови у књизи јесте указивање на значај и утицај друштвених околности на нашу религиозност.

Друштвени контекст за хришћане добија на важности због чињенице да је деценијама све секуларнији, стварајући нам озбиљње проблеме у разумевању споственог хлишћанског идентитета. Данашњи се хришћанин најчешће налази у процепу између две понуде – оне хришћанске и друге, секуларне, што га уводи у озбиљна егзистенцијална искушења избора који није лак, а често је и погрешан.

У тавој ситацији један проценат верника одлучује се на идеализацију прошлости и демонизацију модерности.  

Другим речима, одлучује се на бекство од историје и из историје и ламентирање над духом времена.  На нивоу теологије то значи затварање у сопствене духовне, научне, појмове, језичке, институционалне и сличне оквире који нити узимају уобзир ширу друштвену позадину, нити кореспондирају са њом.

Сматрам, такође, да одговоран задатак новог  разумевања и повезивања Цркве и савременог друштва може и треба да изврши практична теологија, као она која се занима за веру доживљену и остварену не само на личном и еклисијалном (премда, наравно, и то), већ и на друштвеном плану, пошто директно подразумева и одређену праксу.

Издвајамо:

"Православље и модерност - сукоб или сарадња"
"Црква пред изазовом новог времена"
"Православни фундаментализам и модерност"
"Традиционални верници као пастирски проблем и изазов"
"Спасење у сусрету"
"Пастирска цртица о томе где зло обитава"
"Будућност хришћанства у Европи"
"О европским вредностима"
"Веронаука у служби васпитања за вредности"

О аутору:

Др Зоран Крстић је рођен 20. Jуна 1962. године у Кањижи. Богословски факултет и постдипломске студије завршио је на Аристотеловом универзитету у Солуну, Грчка.
Докторску тезу "Односи Цркве и друштва у савременој Србији" одбранио је 2001. године на Катедри за социологију хришћанства на поменутом универзитету.

Од 1997. године ради као професор у Богословији Светога Јована Златоустог у Крагујевцу, а од 2001. године је ректор поменуте Богословије и професор етике.

Године 2002, је изабран на Православном богословском факултету Универзитета у Београду за доцента на Катедри за канонско право, а од 2006. године предаје и социологију хришћанства на истом факултету.

450,00 RSD
  • Стање: Распродато
  • Шифра: 9492
  • Тежина: 330.00 gr
  • SKU: #
Ова веб локација користи колачиће да персонализујемо садржај и огласе, да обезбедимо функције друштвених медија и анализирамо наш саобраћај. Такође делимо информације о вашем коришћењу нашег сајта са нашим партнерима за друштвене медије, оглашавање и аналитику који их могу комбиновати са другим информацијама које сте им дали или које су прикупили вашим коришћењем њихових услуга