Menu
Your Cart

Словесно богослужење - Јован М. Фундулис

Словесно богослужење - Јован М. Фундулис
Словесно богослужење - Јован М. Фундулис

Библиотека „Словесно богослужење“ у издању „Апостолики диакониа“ у коју је уврштена и ова књига истог наслова, сабира текстове богословсколитургичке тематике за које верујемо да доприносе свеснијем учешћу у богослужбеном животу Цркве и продубљенијем усвајању Слова (Логоса).

Кад год се пренебрегава „словесна“, духовна димензија хришћанског богослужења, постоји опасност од раслабљивања и свођења богослужења на ритуал. Тада се лако развијају разни видови магијског менталитета, који чека свој тренутак скривен у мрачним порама људске подсвести још од исконских времена.

Православно богослужење има непролазну актуелност и животност за сваку епоху  од земљорадничке до електронске, као и за сваку људску заједницу  од најједноставније до најснажније и најсложеније.
Централни елемент овог православног богослужења јесте Божанствена Литургија. У њој се пројављује и расветљује догађај спасења у Христу, кроз славословље се објављује Царство Божје као стварност „која је дошла“ и „која долази“. Дејством Духа Светога који преображава димензију времена, постајемо директни сведоци догађаја који сачињавају икономију спасења  од Рођења до Педесетнице и Другог Доласка.

Сваки од ових догађаја, који сабрани заједно представљају различите делове Божанствене Литургије, прославља се и појединачно, посебном Литургијом на одговарајуће празнике током црквене године. Тако утеловљени у наш богослужбени живот, сада већ као празнични догађаји, они одређују различите теме које је у овом делу разрадио наш истакнути литургичар. Аутор књиге, Јоанис Фундулис, професор на катедри за литургику Богословског факултета Универзитета у Солуну, разматра догађаје литургијске године не само на основу „словесности“ искусног научника, него и с „богослужбеним“ расположењем верног чада Цркве.

Надамо се да ће ова књига, поред духовне користи коју ће пружити читаоцима едиције у коју је уврштена, представљати и драгоцени приручник, особито служитељима наше Цркве.

260 страна, мек повез

 

800,00 RSD
  • Стање: 4
  • Шифра: 7042
  • Тежина: 630.00 gr
  • Величина: 24.00cm x 17.00cm x 2.00cm
  • SKU: #
Ова веб локација користи колачиће да персонализујемо садржај и огласе, да обезбедимо функције друштвених медија и анализирамо наш саобраћај. Такође делимо информације о вашем коришћењу нашег сајта са нашим партнерима за друштвене медије, оглашавање и аналитику који их могу комбиновати са другим информацијама које сте им дали или које су прикупили вашим коришћењем њихових услуга