Menu
Your Cart

Православно богословље на размеђу векова - Митрополит Иларион (Алфејев)

Православно богословље на размеђу векова - Митрополит Иларион (Алфејев)
Православно богословље на размеђу векова - Митрополит Иларион (Алфејев)

ПРЕДГОВОР

Ова књига представља зборник чланака и реферата, написаних између 1997. и 1999. године, посвећених једној општој теми - православној теологији на размеђу столећа. "Хоће ли бити препорода руске теолошке науке?" Ово питање, узето за наслов једног од чланака, постало је лајтмотив читаве књиге.
Први део зборника посвећен је проблемима теолошког образовања у Руској Православној Цркви. Многима је очигледна неопходност озбиљног преосмишљавања постојећег система теолошког образовања, радикална реформа духовних школа. Наиме, у богословијама и духовним академијама поставља се основа на којој се зидају богословље и живот Руске Цркве, јер баш у њима се васпитавају будући пастири Цркве. Како ми се чини, циљ реформе духовних школа треба да буде повратак традиционланим светоотачким изворима, максимално приближавање оном моделу богословске школе који је постојао на хришћанском Истоку у првих хиљаду година. Истовремено, неопходно је и озбиљно повећавање научног нивоа предавања, што је немогуће без увођења у токове савремене светске теолошке науке.
Други део књиге садржи материјал посвећен водећим теолозима одлазећег XX века - архимандриту Кипријану (Керну), протојереју Јовану Мајендорфу, епископу Калисту Диоклијском (Керну), архимандриту Софронију (Сахарову) и митрополиту Антонију Сурошком. У стваралаштву наведених теолога верност светоотачкој традицији спаја се са отвореношћу према изазовима савремености: традиционално учење Православне Цркве умели су да изразе језиком схватљивим човеку наше епохе. Свестрано изучавање њиховог наслеђа чини се необично важним за препород отачке теологије.
Најзад, трећи део, који је и дао наслов читавом зборнику, представља покушај целовитог осмишљавања комплекса задатака који се налазе пред руском православном теологијом уочи XXI столећа, и сумира дугогодишња ауторова размишљања на дату тему. 
Користим прилику да се захвалим свима који су на овај или онај начин омогућили настанак ове књиге, пре свега мојим најближим помоћницима, који заједно са мном носе бреме свакодневног служења, а такође и студентима и апсолвентима духовних школа, чија се поставена питања делимично појављују на страницама књиге. 

Октобар 1999. године.
Москва

Издавач: Каленић 
Страна: 216
Повез: меки
Писмо: ћирилица
Формат: 16,5 x23,5 cm
Година издања: 2011

550,00 RSD
  • Стање: 4
  • Шифра: 5675
  • Тежина: 620.00 gr
  • Величина: 24.00cm x 16.50cm x 1.50cm
  • SKU: #
Ова веб локација користи колачиће да персонализујемо садржај и огласе, да обезбедимо функције друштвених медија и анализирамо наш саобраћај. Такође делимо информације о вашем коришћењу нашег сајта са нашим партнерима за друштвене медије, оглашавање и аналитику који их могу комбиновати са другим информацијама које сте им дали или које су прикупили вашим коришћењем њихових услуга