Menu
Your Cart

Велики пост - Александар Шмеман

Велики пост - Александар Шмеман
Најтраженије
Велики пост - Александар Шмеман
500,00 RSD
  • Стање: На стању
  • Шифра: 1088
  • Тежина: 500.00 gr
  • Димензије: 21.00cm x 15.00cm x 1.00cm
  • SKU: #
Погледано: 78

Ово издање по први пут допоси редигован текст више пута објављиваног превода овог класичног дела савременог пра-вославног богословља. Приликом редактуре, текст превода јс дстаљно упоређен са енглеским изворником и саображен оригиналном тексту. Исправљен је знатан број материјалних грешака.

Са благословом Његовог преосвештенства Енископа шумадијског Г. Јована

Крагујевац 2020. год.


ВЕЛИКИ ПОСТ - ПУТ КА ВАСКРСУ

Велики пост какав данас познајемо плод је дугог и изузетно комиликованог историјског развоја, чији сви аспекти нису довољно проучени. На многа питања још није дат одговор и предстоји да се уради још много посла, и то не само у погледу споредних детаља. Дајемо кратак резиме основних података.
Установљено је да је средином другог века Црква познавала само један кратак пост уочи годишње прославе Васкрса, али и тај пост је различито држан у различитим областима. Св. Иринеј Лионски, говорећи о расправама о Пасхи, пише да се расправља „не само о дану, него и о начину поста. Неки мисле да треба да посте један дан, други два, неки чак и више. Неки рачунају свој дан четрдесет сати, дан и ноћ. Ове разлике у начину држања поста нису настале у наше време, већ много раније, још у време наших претходника“ (цитирано по: Јевсевије, Црквена асторија, 5, 24, 12; уп. такође: Иполит Римски, Апостопско предање 2, 20, 2-9; 21, 1-5; Тертулијан, О крштењу, 19). Век доцније имамо податке да је пост пред Васкрс продужен, барем у неким областима, на недељу дана („Страсна седмица" по нашој терминологији). Тако, у Апостолској дидаскачији читамо: „... стога треба да постиш у дане Пасхе од другог дана седмице (тј. од нонедељка) и живећеш само на хлебу, соли и води до деветог часа, и то до петог дана (тј. четвртка)... Али, у петак и суботу пости потпуно и ништа немој да окусиш“ (изд. К. N. Soppopu, 1929, сгр. 189). Затим, „нажалост, следи празнина од око три четвртине столећа...

Напишите рецензију

Молимо Вас пријавите се или се региструјте да бисте написали рецензију.