Menu
Your Cart

Проповеди на недељним литургијама (2013-2018) - Јован, Епископ шумадијски

Проповеди на недељним литургијама (2013-2018) - Јован, Епископ шумадијски
Проповеди на недељним литургијама (2013-2018) - Јован, Епископ шумадијски

О другој књизи проповеди Владике Јована

Две године након објављивања прве књиге проповеди на недељним Литургијама Господина Јована, Епископа шумадијског, изговорених у периоду од 2008. до 2012. године, пред читаоцима је и ова друга која садржи тумачења недељних јеванђељских зачала на службама у црквама и манастирима Шумадијске епархије у времену од 2013. до 2018. године. Приређивачи су настојали да и ове беседе, у писаној форми, представљају непосредно сведочанство о светотајинском животу Цркве кроз прослављање Једног Бога у Светој Тројици, као што се то догађа на Литургијама у нашим црквама када се учесници литургијског сабрања кроз Евхаристију преображавају у есхатолошку заједницу.

И друга књига проповеди Владике Јована настала је тако што су звучни записи пренесени у текстуалну форму уз труд да се ова два жанровска израза што мање разликују. Очекивано, рукописна верзија је често краћа од изговорене. Указујемо и на две измене у односу на прву књигу. Прва је да је јеванђељски одељак на који Епископ проповеда на почетку прецизније идентификован, тако да читалац одмах види о којој приповести из земаљског живота нашег Господа Исуса Христа је реч. Саставни део ових проповеди су и илустрације, пре свега иконе (и као фреске и минијатуре у рукописима) на којима су сликани призори из јеванђељског одломка који се тумачи. Укључујући их у проповеди, имали смо у виду да је икона откривење саме бити Прволика и да тако допуњава Јеванђеље. Донесене су и фотографије које приказују литургијску заједницу верних на челу са Епископом, као живом сликом Христа, који и кроз проповед конституише Цркву у којој се спасавамо.

Уверивши се много пута на Литургијама да наш Владика не проповеда себе него Христа Исуса, Господа (Друга Коринћанима 4, 5), приређивачи су се трудили да такав осећај понесу и читаоци ове књиге.

Издавач: "Каленић" издавачка кућа Епархије шумадијске
Страна: 311
Пovez: Тврди
Писмо: Ћирилица
Година издања: 2020

1.200,00 RSD
  • Стање: 5
  • Шифра: 11372
  • Тежина: 800.00 gr
  • Величина: 24.00cm x 17.00cm x 1.50cm
  • SKU: #
Ова веб локација користи колачиће да персонализујемо садржај и огласе, да обезбедимо функције друштвених медија и анализирамо наш саобраћај. Такође делимо информације о вашем коришћењу нашег сајта са нашим партнерима за друштвене медије, оглашавање и аналитику који их могу комбиновати са другим информацијама које сте им дали или које су прикупили вашим коришћењем њихових услуга