Menu
Your Cart

Богословски токови у време турске владавине - Василије Каљакманис

Богословски токови у време турске владавине - Василије Каљакманис
Богословски токови у време турске владавине - Василије Каљакманис

Када су пре око двадесет година биле објављиване прве наше студије о овој веома бурној епохи турске валдавине, нисмо могли да замислимо да ће овај период о коме је реч изазвати живо интересовање. Резултат овог интересовања било је објављивање значајних чланака и студија од стране већег броја истраживача, писање докторских дисертација, као и организовање научних скупова и конференција. Тако је настала јаснија слика о стању у Цркви, богословским „врењима“ и различитим философским и богословским токовима који су се разви- ли на простору православног хришћанског Истока.

Међутим, остају још увек појединачни проблеми или аспекти проблема који нису довољно проучени. У току овог периода, због дугог трајања ропства, друштвене структуре су функционисале на различит начин, пошто су црквене, друштвене и политичке прилике биле неодовојиво повезане. Црква као институција, по нужности и према икономији, имала је улогу предводника нације са свим оним што то повлачи за собом. Такође, оно што се данас назива мултикултуралност и за многе представља изненађење, било је у то доба само по себи разумљиво. Грчки православни хришћани су живели заједно са муслиманима, Јеврејима, Латинима, протестантима, као и са људима исте вероисповести али других националности. Тако су друштвене околности биле потпуно различите од оних у двадесетом и почетком двадест првог века.

Радови који се објављују у овом издању, упркос томе што имају обележје студија које су настале стицајем околности као и развоја које су се у међувремену десили, још увек су занимљиви, јер осветљавају невидљиве стране ове епохе и доприносе трезвеној процени богословских токова за време турске владавине и новогрчког периода. Одређени радови су представљени на различитим научним скуповима, док су други у целости објављени. Уложен је напор да се избегну једностраности и да се са свих страна прикаже, што је могуће свеобухватније, црквени и богословски оквир епохе. Није сигурно да ли је постигнут циљ овог нашег труда. То ће оцењивати читаоци и наши студенти жељни знања на одсеку Теологије Аристотеловог Универзитета у Солуну.

Страна: 258
Повез: Мек
Писмо: Ћирилица
Година издања: 2019


1.100,00 RSD
  • Стање: 2
  • Шифра: 10997
  • SKU: #
Ова веб локација користи колачиће да персонализујемо садржај и огласе, да обезбедимо функције друштвених медија и анализирамо наш саобраћај. Такође делимо информације о вашем коришћењу нашег сајта са нашим партнерима за друштвене медије, оглашавање и аналитику који их могу комбиновати са другим информацијама које сте им дали или које су прикупили вашим коришћењем њихових услуга